Blauwe envelop

Wat was ook weer die slogan van mijn vrienden van de blauwe envelop.

Ik meen iets met: niet leuker maken maar wel makkelijker?

Het eerste deel van hun slogan komt mij bekend voor maar dat laatste stuk is zeker niet van toepassing voor ons weduwes/weduwnaars/nabestaanden

Maar wellicht staan wij ook gewoon in de kleine lettertjes bij de uitzonderingen. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat ik daar niet heb gekeken.

Nu moet ik  eerlijk zijn, tot dit jaar was heb ik mij nooit echt enorm met de belastingaangifte bemoeit. Dat was de afdeling van mijn man. Echter, ook voor mijn zwager en wat andere mensen binnen mijn familie en vriendenkring blijkt het aangifte doen na overlijden van je partner of een familielid een soort van mega acrobatentoer.

Net of ze bij de belastingdienst denken: joh je hebt je partner verloren laten we eens kijken hoe wij jouw kersverse weduwe/weduwnaar/nabestaande eens testen hoe scherp en accuraat je nog wel bent. Want tja je moet zo dadelijk toch alleen verder en dan kunnen we dat maar beter gelijk even testen of je daar sowieso wel toe in staat bent. En hoe kunnen we dat beter doen dan met een assessment om die van verdriet verdoofde hersencellen eens flink af te stoffen.

Waar je sinds toch ook al wel een tijdje je standaard belastingaangifte wel digitaal kunt doen, moet deze voor het overleden familielid handmatig. Ja je leest het goed, zoiets van invullen en schrijven. Bij voorkeur dan nog in blokletters. En je hebt het hier niet over een A4 maar zeg maar gerust dat keer 15.

Ze komen het nog net niet ophalen met de postduif (dat was dan wel weer charmant geweest). Een gezamenlijke aangifte kan niet meer want op het moment dat je je partner verliest heb je toch tijd genoeg dus dan kun je het ook wel twee keer invullen.

Wat moet je anders in de avonduren doen in de avonduren, waar je normaal gesproken met zijn tweetjes een wijntje dronk.

Dus OK eigenlijk is het ook super dat er voor de nodige afleiding gezorgd wordt want het zou toch jammer zijn als we ons eenzaam gaan voelen.

Nu heb ik het uitzonderlijke geluk dat ik toch wel een behoorlijke club met mensen binnen familie/vrienden/kennissenkring heb die het nodige weten over aangifte bij overlijden. Hoe het zit met erfrecht/uitzonderingen en wat mag je wel opgeven en wat zijn dan weer die uitzonderingen op de uitzonderingen.

Ben je niet zo gezegend dan kan ik gerust zeggen dat je er een behoorlijke 3000 stukjes tellende puzzel bij hebt.  En naar wat ik nu om mij heen hoor van soortgenoten achteraf ook nog eens een keer dubbel en dwars mag gaan betalen. Want waar je eerst jarenlang samen loonbelasting hebt betaald mag je daar nu nog eens dunnetjes erfbelasting over betalen. Dat staat er alleen niet bij natuurlijk in de “makkelijke” met als gevolg dat veel alleenstaanden dit omdat ze dit niet weten ook nog in financiële problemen komen

Nu zijn er mensen die daar erg van houden puzzelen, maar mijn hobby is dat nooit echt geweest. Denk je net, nou we hebben alles correct ingevuld, valt er een nieuwe blauwe envelop op je deurmat. Of ik 16 euro wil betalen voor de motorrijtuigenbelasting van de auto van mijn man.

Laat ik die nu net verkocht hebben en deze belasting gaat over die maanden dat ik de auto al niet meer had.

Maar goed er staat een duidelijke boodschap: als ik niet betaal dan krijg ik een aanmaning en bijbehorende boete (en die is heel wat hoger dan 16 euro). Laat ik daar nou niet op zitten te wachten dus braaf als ik op dat vlak ben maak ik keurig 16 euro over.

Twee dagen later:  er ligt er wederom een blauwe envelop op mijn deurmat. Onderwerp: motorrijtuigenbelasting. Maar krijg nou wat, dit keer krijg ik geld terug. Mijn dag is helemaal gemaakt want dat is maar liefst een paar euro meer kan ik toch mooi een wijntje van kopen

We houden elkaar in ieder geval goed bezig zo, makkelijker …. Ja wat verstaat de belasting dienst daar eigenlijk onder?

Toegegeven, in mijn geval is het vooral mijn zwager (met zelf een gezin van vier kinderen) die van de straat gehouden is.  Maar goed we moeten toch wat dus ik deel graag zijn (voor alle weduwen en weduwnaars bekende ervaringen) met jullie tijdens de lege uurtjes in de avond.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *